En weer een week voorbij GEVLOGEN
Door: Anne-Margreet
Blijf op de hoogte en volg Anne-Margreet
19 Oktober 2008 | Hong Kong, Hong Kong
Heel erg bedankt weer voor jullie reacties op mijn vorige blog. Waarin ook de vraag werd gesteld, spreek je al chinees? Helaas is het antwoord, en zal het antwoord ook voor de aankomende 2 jaar zo blijven, nee. Chinees is harstikke moeilijk, de woorden bestaan niet uit letters, maar een karakter is een heel woord. Ik leer natuurlijk wel kleine dingetjes, maar dat is meer grappig. Ook weten ze hier al wat Nederlandse woorden. Lekker doet het erg goed en ook hoe gaat het en slaap lekker wordt hier toch best vaak gezegd.
Weer een lekkere drukke week + weekend gehad, dus weer veel te vertellen.
Zondagavond was hier een ouderavond. Weer een gek moment natuurlijk, want het is eigenlijk geen ouderavond want niet iedereens ouders zijn hier. Ongeveer 40-50% is local, wat dus betekent dat zij in hong kong wonen. Sommige 1 metrostation verder (5 minuten dus), anderen helemaal aan de andere kant van HK wat dus betekent dat het je wel 1,5 uur tot 2 uur kost om thuis te komen. En de rest, wordt oversea genoemd, en dat is dus ook zo'n 50%. Dat zorgt dus soms voor interessante situaties, zoals deze ouderavond. Maar WIJ, de scholieren, mochten ook in actie komen op deze ouderavond. Zoals ik vertelt heb ik ga ik over 2 weken inmiddels naar China, Guizhou. Daar gaan we o.a. helpen met het afmaken (denk aan schilderen etc.) van een kliniek. De kliniek heeft ons gevraagd geld in te zamelen voor medische benodigdheden, wat ook weer heel ruim te vatten is. Ze hebben een lijst aan ons toegestuurd en wij zamelen het geld dan in, gaan naar China met het geld, en dan kopen zij de spulletjes (aangezien dat weer goedkoper is!). We moeten meer dan 10,000 HKD ophalen, wat dus gelijk is aan zo'n 1,000 euro. We hebben nog een lange weg te gaan, want we hebben met de ouderavond 3,000 HKD opgehaald.
Hockey op dinsdag was weer een heeerlijke cultuur mix, wat ik echt fantastisch vind. Mensen die het leuk vinden om het te leren, spelen zo aan het eind de wedstrijd mee, en ze zijn goed kan ik zeggen. voornamelijk snel!
En dan was het woensdag, COP-day: Sex Education. En ook hier merk je weer het verschil tussen de culturen, landen alles. Mensen die geen sex willen hebben voor het huwelijk, terwijl daar toch in nederland vaak anders overgedacht wordt. We kregen de biologische kant van het verhaal, de ziektes, maar ook discussies wanneer jij vindt dat iemand te ver gaat. Het was een hele interresante, maar toch ook wel grappige dag. Ze deden echt hun best om er wat leuks van te maken.
De volgende dag was het World Food Day, waar ik me voor opgegeven had. 's Avonds deden we spelletjes, tussen de rijken en de armen. Ik was arm. We moesten met lepels water brengen naar de overkant, al hadden de rijken natuurlijk veel betere mogelijkheden. We moesten kleuren, maar om te kunnen kleuren moesten we onze stiften kopen, al hadden we natuurlijk veel minder geld dan de rijken. Daarna kregen we onze maaltijd naar wat we waren, de armen kregen brood de rijken mochten naar de kantine. Hierna volgde een GIF.
Een GIF is het Global Issue Forum, dat hier iedere donderdag avond gehouden wordt. Je kunt jezelf opgegeven om dat te doen, Sarah en Peter (met 2de en 3de jaars) hebben vorig jaar een GIF gehouden over Drugs. We hebben al GIF's gehad over de olympische spelen, economische crisis, etc. Het is altijd erg informatief, eerst is er een presentatie hierna volgt een discussie.
Ook hebben we op donderdag altijd een blockmeeting, misschien ook wel leuk om uit te lichten. Een blockmeeting is simpel weg, met je block bij elkaar en praten over blockregels, dingen die ze willen ondernemen, het is erg breed. Zo gaan we over 2 weken een activiteit doen met het block, eerst wilde iedereen naar Ocean Park (soort Six Flags) maar dat is toch wel heel duur, dus nu gaan we of naar het strand + barbecue of naar een scienemuseum. Naar het strand? ' Het is hier 14 graden'. Hier niet, het is hier laat ik zeggen nog wel tussen de 25 en de 30 graden, korte broeken weer dus. Vooral als het regent is het heel erg warm. Maar kan nog steeds niet geloven dat ik in een rokje rondloop zonder panty of laarzen, nu, bijna eind oktober.
En vrrijdaaaag kwam de moeder en de tante van SARAH!!!!!! Leuk om iemand te zien, vanuit Nederland, hier in mijn wereldje op LPC. Ze heeft het erg naar haar zin, en de moeder blijft tot volgende week maandag!
MIjn weekend was relaxed, veel leuke dingen gedaan, zelfs 2 keer neergestreken bij de starbucks, eindelijk in een ZARA geweest, en natuurlijk CAFE, met het thema Nerd, Geeks and Mathlets, gehad gisteravond. Weer goede optredens, zoals een van mijn vrienden uit Nicaragua die samen met iemand uit Columbia, het meisje uit I'm A Barbie Girl voorstelde, en 2 meisjes uit de USA en hk (maar eigenlijk USA, ze is hiernaar toe verhuisd) 'ken' voorstelde. Het was heeel erg grappig, maar echt heel erg leuk!
Volgende week is het Cultural Evening voor Zuid Azie en Pacific, dus nieuwzeeland, australie enz.
Veel liefs uit een nog steeds zonnig HK!
Anne-Margreet
19 Oktober 2008 - 06:29
Mama En Papa:
Gelukkig weten we ook wat dingen die niet in je blog staan... zoals het harde werken voor school (lijkt bijna een bijzaak als je je blog leest...) en komende week je eerste echte toetsen! En dat de moeder van Sarah haar koffer niet aangekomen was... maar inmiddels gelukkig wel weer terecht is (ook een beetje eigenbelang, want er zaten ook voor jou spulletjes in ...).
Komende week hopen we dat postduif Maarten jou (en je Vlaamse docent en zijn gezin) weer op wil vrolijken met wat aardige lekkernijen uit NL. Een poging om VENZ te prikkelen iets aardigs voor UWC te doen is helaas op niets uitgelopen. Wel grappig trouwens dat als jij naar China gaat, we hier ongeveer Sint en Piet ontvangen. Over twee werelden gesproken! -
19 Oktober 2008 - 08:17
Brigitte En Stephan :
School lijkt inderdaad bijzaak als je ziet wat jij allemaal doet. Slaap je ook nog wel eens?
Leuk dat Nanda er is! Geef je haar onze hartelijke groeten?
Liefs ouders Bart -
19 Oktober 2008 - 08:30
Hettie & Frank:
Het blijft indrukwekkend te lezen wat je in HK allemaal -naast je school- doet: onze wekelijkse blog zou het zeker niet bij die van jou halen (alhoewel....) Bij het het tikken van "alhoewel", realiseer ik me dat jij ook lang niet alles in je blog kwijt kunt/wilt. Eye-opener van deze week is dat je om kosten te drukken in China de grote inkopen doet.
Groet, Hettie & Frank
PS dat korte broeken weer staat ons ook wel aan.... -
19 Oktober 2008 - 10:42
Iris:
Wat een geluk dat je daar nog lekker hagelslag hebt :D! Wat een lieve ouders heb je toch :D! Het klinkt weer helemaal top wat je allemaal mee hebt gemaakt. Weet je... DE INSCHRIJVINGEN VAN 2009-2011 ZIJN ER :D :D!!! Het is zoo raar om het voor de tweede keer te gaan proberen. En nu ik iedereens verhalen lees wil ik het nog meer maar vind ik het helemaal moeilijk om mijn voorkeur op te geven maar goed dat zal uiteindelijk wel lukken (of niet ;) ) Vandaag is mijn laatste vakantie dag. Ben deze week naar Zuid-Frankrijk geweest dus dat was weer leuk :P! :D!
Heeel veel succes met je eerste toetsten en met school! Want het lijkt echt of je alleen maar leuke dingen doet en helemaal niet aan school hoeft te denken :P! En natuurlijk heel veel plezier met alle activiteiten deze week!
Xx Liefs Iris -
19 Oktober 2008 - 14:14
Mirjam (moeder Nienk:
Ha Anne-Margreet, lijkt me een mooie ervaring straks, die kliniek helpen met schilderen enzo, naast alle andere dingen die je op uwc en daarbuiten onderneemt.
Wat heerlijk dat het daar nog mooi weer is; hier hebben wij de cv inmiddels weer aangedaan.
Succes met je toetsen en groet, Mirjam -
19 Oktober 2008 - 15:30
Pauline:
Hai kanjer!
Super leuk dat je ons zo op de hoogte houdt van al je ervaringen. Van de ene in de andere verbazing vallen is er al niet meer bij lijkt het: je bent al een global girl aan het worden. Gelukkig vind je wel alles even interessant. Maar deze week even voor de studie. Je zou haast vergeten dat je daar ook nog op school zit, zóveel dingen spelen er naast.
Wij duimen voor je!
Liefs van Lien, Phi, Yort, Pauline en Hans -
19 Oktober 2008 - 17:50
Akkie:
Hoi Anne-Margreet,
wat leuk weer om jouw verhalen uit die ander wereld te horen, zo te lezen geniet je er ontzettend van !
En wat je moeder zei over dat ouders iets meer horen dan in de blogs beschreven worden wordt ook door ons ervaren. De vraag of er ook nog wel geleerd wordt e.d is veevuldig gesteld.
Wij weten dus beter, sucses met alle moeilijke en leuke dingen,
groetjes Akkie en Hans -
21 Oktober 2008 - 17:10
Joyce Saman:
We hebben net je blog gelezen; en ja zo zal het zeker voelen (en weer een week voorbij gevlogen) na alles wat we lezen. Alvast succes met de komende toetsen, groeten van ons en tot de volgende blog!
Anton en Joyce Saman