Sinterklaaaaasje kom maar binnen met je knecht... - Reisverslag uit Hong Kong, Hong Kong van Anne-Margreet Sas - WaarBenJij.nu Sinterklaaaaasje kom maar binnen met je knecht... - Reisverslag uit Hong Kong, Hong Kong van Anne-Margreet Sas - WaarBenJij.nu

Sinterklaaaaasje kom maar binnen met je knecht...

Door: Anne-Margreet

Blijf op de hoogte en volg Anne-Margreet

22 November 2009 | Hong Kong, Hong Kong

Lieve allemaal,

Als je een trouwe lezer bent, weet je dat ik vorig jaar zwarte piet in Hong Kong heb gespeeld, dit jaar besloot ik weer het zelfde te doen.

We moesten erg vroeg op, half 5 ’s ochtends om ervoor te zorgen dat we om 7 uur bij Stanley waren. Hier stapten we meteen in een gezellige Nederlandse omgeving. Hagelslag op tafel, lekker eitje erbij, croissantje, en met een wat gezellige ochtend stem ‘ goedemorgen’. De pieten pakken werden uitgezocht, en zo hijsten we ons in mailloits, coltruien etc. klaar om geschminkt te worden. Dat is altijd nog wel een hele klus, want alles, maar ook alles moet zwart zijn. Het was wat frisser van vorig jaar, maar dat kon de pret niet drukken. Ook Sinterklaas bereidde zich voor, en na nog een warme chocolade melk gedronken te hebben (met slagroom!) werden we naar onze locatie gebracht. Aangezien niet iedereen op de boot mee kon, was er besloten dat er een aantal Pieten wat eerder op de kade zouden zijn (verkenningspieten), en ik was er daar een van. Aangekomen zagen we allemaal lieve schattige, kinderen en sommige natuurlijk verkleed als een zwarte pietje. Het was een soort van Nederlandse oase. We zongen Sinterklaas liedjes, sprongen op de stoelen, deelden pepernoten uit en wachtten op Sinterklaas. We namen de kinderen mee naar de kade, waar uiteindelijk de speedboot verscheen met Sinterklaas. Dit resulteerde natuurlijk in gillende kinderen en waanzinnig enthousiasme. Sinterklaas kwam aan boord, liedjes werden gezongen en werd naar zijn stoel gebracht. Hierna gingen de spelletjes van start, waar de kinderen rond mochten lopen en kiezen ofdat ze schoorsteen wilde gooien, dak wilde lopen, geschminkt wilde worden, en ga zo maar door. Het was erg leuk en ondertussen probeerden we de kinderen te vermaken. Zo krijg je ook vragen zoals: Hoe oud is Sinterklaas, hebben pieten mama’s, tot commentaar zoals: ik kan jou haar zien. Erg schattig, en het mooiste was dat we heel veel Nederlands eten hadden (krokketen, erwten soup, knakworstjes, speculaas!). Rond een uurtje of 1 werden we afgevoerd in cabrio’s wat natuurlijk het gaafste is. Zittende op het achterstuk in een cabrio, toerende auto en al die Chinezen die opkijken van ‘WAT IS HIER AAN DE HAND’. Camera’s tevoorschijn etc. Echt waanzinnig!!! Hierna natuurlijk onze schmink erweer afgehaald en gezellig nageborreld. In de bus naar huis in slaap gevallen, aangezien het toch wel een hele korte nacht was geweest. Die avond Nada’s verjaardag gevierd, dat ze volgens mij heel leuk vond.

Naast het grote Sinterklaasfeest was er ook een GIF op donderdag. Hier werd er gesproken over het feit ofdat het wel nodig is dat wij geld geven aan Afrika, maken we daarmee nou eigenlijk een verschil? Persoonlijk vond ik de presentatie niet echt geweldig, aangezien het meer een lectuur was en de persoon nogal overtuigd was van zijn eigen mening. Nonetheless, persoonlijk had hij wel wat goede punten, waaronder dat het meer om investment gaat. Ze moeten leren om met de benodigdheden die ze hebben dingen te maken, ipv 3 tenten te geven en zodra deze kapot gaan hebben ze niets meer, terwijl anders ze zelf de mogelijkheid hebben om ze zelf weer te maken.

Ook was ik op vrijdag een het Micro Theatre Festival geweest, waar een 1,5 durend theater stuk werd opgevoerd, wat echt waanzinnig goed was. Het ging over een man met 2 vrouwen. Echt heel goed gespeeld, en dan realizeer je je toch wel weer hoeveel talent hier op school zit!!

Het is trouwens echt heel erg koud in Hong Kong. Sinds vorige week is de temperatuur ineens omgeslagen en is het rond de 10 graden geweest. Zonder verwarming is dat toch wel fris. Dus extra dekens, laarzen en jas aan. Toch kouder dan vorig jaar…

Heel veel liefs,
Anne-Margreet

PS. Alvast bedankt voor de kaartjes die ik heb mogen ontvangen van mijn verjaardag, ik open ze nog niet totdat het echt 1 december is!
PS2. Onder de indruk van het feit dat we het (Junior) Songfestival gewonnen hebben!

• 22 November 2009 - 07:13

Papa En Mama:

Het blijft geweldig leuk om te lezen dat zoiets als Sinterklaas op 10.000 km van huis op zo'n oer-Hollandse manier gevierd wordt! En voor jou en de andere NL-pieten in den vreemde is het natuurlijk heerlijk om van erwtensoep en kroketten te kunnen genieten! We kijken uit naar de foto's (tag ze maar, want vorig jaar herkenden we je ook niet)... En, je toont enorm veel zelfbeheersing om kaarten enz niet eerder dan 1 december te openen. Nog 9 nachtjes slapen...

• 22 November 2009 - 08:24

Hettie & Frank:

en.... leuk dat je in PS2 de winnaar van het junior songfestival vermeldt.
    Zijn er nog afstanden?

• 22 November 2009 - 09:14

Oma:

Wat genieten toch van jouw berichten op Zondagochtend.Heel knap van je dat je de nieuwsgierigheid kunt bedwingen om te wachten tot 1 december om de post open te maken.Chocolademelk met slagroom dat wilde er w el in.Fijn voor je ,dat je weer zo genoten hebt van Hollandse St nicolaasfeest.Heel veel liefs weer van ons en XXXXX

• 22 November 2009 - 12:41

Sint Nicolaas:

Sinterklaas was heel erg tevree
    Hoe jij deze week als zwarte piet mee dee
    Je vrolijkheid kwam daarbij van pas
    Zodat je een heuse pieterbaas was
    Heerlijk snoepen van Hollandse lekkernijen
    Zodat je nog verder lekker kunt uitdijen
    De Chinese Sint zal je missen volgend jaar
    Maar ook in de VS staat hij daar zeker klaar
    Dus hoopt hij je ook weer in 2010 te ontmoeten
    En doet daarbij jou de meest hartelijke groeten!
    Verder heel veel succes en sterkte met leren,
    Want later kan je daar weer veel van profiteren!

• 22 November 2009 - 12:48

Frank + Hanneke:

Leuk Anne-Margreet, Zwarte piet spelen. Het is nog altijd een wens om als zwarte piet lekker gek te doen, zonder dat iemand het weet dat jij het bent. Maar helaas het is er nog niet van gekomen!
    Geinig hoe je erover vertelt. Je ziet de kinderen gewoon vol spanning aan de kade staan. Sterkte met de kou en maak er weer een waanzinnige week van! Heel veel groetjes, zeker ook van opa!
    Liefs van ons!

• 22 November 2009 - 17:59

René:

Ook alweer een duizendpoot Piet ! Super dat jullie de kinderen daar zo hebben kunnen amuseren. Succes weer komende week. Groetjes, René Joosten

• 22 November 2009 - 18:10

Mirjam (moeder Nienk:

Ha Anne-Margreet, een vroege Sinterklaasviering was dat - maar dat heeft de pret kennelijk niet gedrukt. Leuk dat je je weer even anoniem in het Sinterklaas feestgedruis kon storten en! dat je er zo'n lol in hebt.
    Ik hoop dat je genoeg warme kleding bij je hebt om de kou te trotseren?!

Groetjes, Mirjam

• 23 November 2009 - 17:25

Joyce Saman:

Hallo Anne-Margreet,
    Het lijkt me toch een enorme belevenis piet spelen in Hong Kong. En na afloop heerlijk nederlandse lekkernijen.
    Leuk, ook al had je het vorig jaar ook al gedaan.
    En het lijkt me een welkome afwisseling naast al dat schoolwerk.
    Wens je weer een hele goede week! En wat lees ik bijna jarig? Aftellen dus..
    Hartelijke groet Joyce Saman

• 25 November 2009 - 15:03

Akkie:

Hoi Anne-Margreet,
    is het zwart er aleen beetje afgewassen ?
    Het langst blijft het in je oren zitten !
    Wat een gezellig bericht weer, en het blijft raar te lezen dat er zoveel aandacht voor Sint en Piet is daar in het verre Hong Kong.
    We hebben op de UWC-meeting gehoord dat het met iedereeen goed gaat, dat is altijd weer fijn ,
    Het ga je goed deze week, veel plezier en succes,
    Groetjes Akkie