'HO, HO, HO, MERRY CHRISTMAS'! - Reisverslag uit Hong Kong, Hong Kong van Anne-Margreet Sas - WaarBenJij.nu 'HO, HO, HO, MERRY CHRISTMAS'! - Reisverslag uit Hong Kong, Hong Kong van Anne-Margreet Sas - WaarBenJij.nu

'HO, HO, HO, MERRY CHRISTMAS'!

Door: Anne-Margreet

Blijf op de hoogte en volg Anne-Margreet

14 December 2008 | Hong Kong, Hong Kong

Lieve allemaal,

Afgelopen zondagavond ben ik voor het eerst naar de basketbaltraining gegaan. Er was al vaak aan me gevraagd ofdat ik alsjeblieft mee wilde doen, aangezien ik zo lang ben. Ik heb het er maar op gewaagd, en vond het echt heel erg leuk. Nu heb ik in plaats van 4 Quan Cai’s, 5 Quan Cia’s. Het allerleukste is dat ze ook competitie spelen, nu weet ik dat ik daar nog niet in mee mag doen, maar dat mis ik wel een beetje bij de hockey.

Aan het begin van de week heb ik ook mijn cijfers gehad! Je krijgt hier 2 cijfers; een cijfer van hoe je werk is (testen, presentaties, etc) en hoe je je gedraagt, hoeveel tijd je erin stopt. Het eerste cijfer is een cijfer van 1 tot 7. Waar 1 dus heel slecht is, en 7 uitstekend. Voor je effortgrade zijn het geen cijfers maar letters, van A tot E. Waar A heel erg goed is, en E heel erg slecht. Als je alle cijfers bij elkaar op telt (dus die 1 tm 7 cijfers) dan kan je, als je voor alles een 7 haalt 42 punten krijgen. Daarnaast moet je ook een TOK essay schrijven + een presentatie voor houden en een Extend Essay schrijven wat te vergelijken is met ons profielwerkstuk, alleen dan wat kleiner. In totaal kan je dus 45 punten halen in het IB, wat soms wel eens gebeurd! Je moet 24 punten halen of meer, anders zak je voor je IB. Ik was erg tevreden met mijn cijfers, voornamelijk als je er ook nog bij bedenkt dat ik in het Engels les kreeg, hier helemaal moest wennen aan een nieuwe maatschappij etc.

Woensdag hadden we block activity. Een activiteit waar iedereen uit je block aan mee doet, wel… dat is in ieder geval de bedoeling. We zijn voor dim sum gegaan in Ma On Shan, wat een MTR station hier vandaan is. Dim sum zijn kleine chinese (natuurlijk!) hapjes die geserveerd worden en dan op een ronde draaitafel gezet worden. Ik zat aan tafel met mijn tutorgroep, wat altijd erg gezellig is. Hierna hebben we met het block ‘The Prestige’ gekeken, een erg goede film. Morgen hebben we met mijn tutorgroep een kerstdiner en dan op donderdag hebben we met de hele school kerstdiner, wat dan echt chique is, dus iedereen soort van gala kleding! ZIN IN!

Op donderdag kwam mijn service naar de school om kerstmis te vieren. We hadden allemaal een cadeautje gekocht (snoepjes of een knuffeltje ofzo) en de Kerstman zou dan komen om alle cadeautjes uit te delen. Eerst hadden we een high tea, wat eigenlijk helemaal geen high tea is, maar gewoon worstjes en frietjes voor de kinderen en appelsap. Daarna gingen we naar de courtyard (een tuin in het midden van de school) om te spelen. Je voelt hem natuurlijk al aankomen, maar als je eenmaal in een zwarte pieten pak bent gekropen en gevoeld hebt hoe het is om de kinderen blij te maken in een andere rol, kon ik de rol van de kerstman natuurlijk niet voorbij laten gaan. Met een kussen op mn buik, zwarte laarzen, een baard en natuurlijk een kerstmuts, zag ik er toch heel erg uit. Met een grote rode zak op mn rug ging ik weer terug naar de courtyard: ‘ HO HO HO, MERRRRRY CHRISTMAS!’ De kinderen waren soms een beetje bang, andere wilden heel graag op mijn schootzitten. Aangezien het in de courtyard was kon iedereen me zien. Later zei iemand tegen mij: ‘Ik had zo’n zin om naar je toe te rennen en op je schoot te gaan zitten, ik heb nog nooit bij de kerstman op school gezeten.’ Groot succes dus, nadat iedereen zijn cadeautje gehad had, vertrok de kerstman weer, en kwam Anne-Margreet weer te voorschijn. Daarna mochten we rondlopen op de campus met de kinderen, wat Tszi E niet zo leuk vond, ze was erg verdrietig. Ik weet niet wat er was… misschien gewoon harstikke moe.

Op vrijdag weer naar een van mijn favoriete plaatsen in Hong Kong geweest, MONG KOK. Dit is gewoon eeen hele grote markt, waar de grootste rotzooi verkopen. Hele leuke dingen natuurlijk ook, je mag hier ook afdingen, wat het allemaal nog leuker maakt. Hier scoort iedereen zijn outfits voor de thema’s die we hebben.

Zaterdagochtend had ik een seminar over medische toestanden in arme gebieden in China, dit is gelinkt aan mijn Chinaweek en de groep waar ik in zit voor GCAT. Soms was het best lastig, aangezien er allemaal maar in het Chinees (Kantonees of Manderijn) gesproken werd. Er werd natuurlijk een beetje voor ons vertaald, maar soms kon ik dat niet zo goed verstaan. Ook hebben wij hier een presentatie gegeven, deze natuurlijk wel in het engels. We deelden onze ervaringen, de dingen die wij gedaan hebben en vertelden wat meer over Guizhou, een van de armste gebieden van China. Het was erg interessant, en dit helpt ons bij de awarenessraising, die we geacht zijn te doen voor GCAT.

Zaterdagavond was het eindelijk weer zo ver. Een cultural evening! Dit keer van het midden oosten en zuidoost azie. Een lastige combinatie, maar het zag er prachtig uit. De kantine was omgetoverd, ze hadden alle poten onder de tafels vandaag gehaald, dus je moest op de grond zitten. Hele lekkere gerechten en alles zag er echt prachtig uit. De show was ook meer dan fantastisch, allerlei dansen, acteer spel en zelfs ‘cricket’ wat veel gespeeld wordt in het midden oosten. Hierna volgde dan een kantine party, maar niet voordat iedereen nog even gechilld had bij de ‘stairs’. Er werd vollop gedanst en het was heel erg leuk.

Je kunt voelen dat het einde van de term nadert, er wordt natuurlijk veel overgesproken. Het gekke wat ik me realiseerde tijdens de blockmeeting op donderdag, was toen mijn Head of House, tevens mijn Mentor, zei dat we moesten op schrijven waar we zouden verblijven deze kerstvakantie, welke landen (voornamelijk de leerlingen die hier gaan reizen in Azie) en een telefoon nummer. Nu werd er gezegd dat de meeste leerlingen hier alleen een HK nummer hebben, en dat niet werkt buiten Hong Kong. Mijn HoH zei toen dat het toch wel belangrijk was dat er een contact nummer was, zodat ze altijd kunnen bereiken als er wat gebeurt, als de school afbrandt ofzo. En toen zei ze ook, nou een aantal jaar geleden toen hadden we dus ook leerlingen over heel Azie verspreidt, toen de Tsunami kwam en toen moesten we ook controleren ofdat iedereen weer terug kon komen en waar ze zaten en ofdat ze inderdaad nog leefden. Zoiets wat eigenlijk altijd voor mij verweg is gebleven, kwam nu toch wel stukken dichterbij. Volgend jaar met kerstmis wil ik ook gaan reizen hier… het schoot ineens door mijn hoofd.

Heel veel liefs maar weer,

Van uit Hong Kong, waar het inderdaad nu 18 graden warmer is dan in Nederland!

Ps. Je kunt altijd vragen stellen, laat gewoon een berichtje achter met je emailadres!

• 14 December 2008 - 05:47

Hanneke:

Ha die Anne-Margreet, en wat was je eindcijfer nou? Nog even... en je bent weer bij je andere thuis. We verheugen ons erop!
    Liefs,
    Hanneke

• 14 December 2008 - 06:53

Papa En Mama:

Het mooie van taal is, dat 1 letter een wereld van verschil kan maken. En ongewild wordt dan een zin ineens heel spannend, of juist niet. Zo is voor ons de vraag wat die iemand uit je blog nou zei, want is het nu schoo-t of schoo-l?

Nog 6 nachtjes en dan zien we je weer! We kijken er echt naar uit, en zijn alvast begonnen met aardappels schillen, want 3 weken lang elke dag aardappels... tja, dat zijn heel wat kilootjes....

• 14 December 2008 - 07:35

Mama:

Nog even een toevoeging: die aardappels is natuurlijk een grapje... maar voor wie jou goed kent, weet dat jij in ons gezin al van jongs af aan de grootste fan van aardappels bent en dat dat het allerkleinste minpuntje is voor je in HK. Want inmiddels ben je ook een fan van DIM SUM en dat is inderdaad iets wat wij - ja, heel lang geleden ... - ook als een van de lekkerste verrassingen ervaren hebben in China...

• 14 December 2008 - 07:40

Sarah:

Ha lieve Anne-Margreet,

Dank weer voor je bericht! Gister Nienke begroet op en Christof opgehaald van Schiphol, heel fijn om elkaar te zien en te horen over de belevenissen.
    Wens je een hele goede reis terug en wie weet tot ziens deze dagen.

Sarah

• 14 December 2008 - 07:57

Oma:

Je hebt ons weer te lezen gegeven. Proficiat met je mooie cijfers. Wij gaan dadelijk naar Tilburg voor de film de Notenkraker. Heel veel liefs van ons en een hele goede reis. Tot Zaterdag. Oma en Opa.

• 14 December 2008 - 08:56

Hettie & Frank:

Het is overweldigend wat in Hongkong week in week uit allemaal georganiseerd wordt! Heel veel respect voor het team dat dit voor elkaar krijgt!
    Knap ook hoe jij ons mee laat leven. Hoe je de tsunami ineens dichtbij haalt in je wekelijkse blog...

Goede reis naar Nederland!
    Groet, Hettie & FRank

• 14 December 2008 - 09:40

Nienke :

Fijne kerst meid, en tot snel!
    Liefs

• 14 December 2008 - 09:51

Mirjam (moeder Nienk:

Ha Anne-Margreet, denk ik dat Nienke nog lekker ligt uit te slapen - maar zie net dat ze al op je blog heeft gereageerd. Je begrijpt, zij is nu thuis sinds gisteren.

Wat een heerlijk verhaal weer van je en wat een hoop ervaringen inderdaad in een zo'n week!

Wil jou een heel fijne tijd in Nederland toewensen en een mooi, veelzijdig en gezond 2009!

Groet, Mirjam

• 14 December 2008 - 12:31

Joyce Saman:

He Anne-Margreet,
    Bedankt voor weer en mooi verslag!
    Nog even en ook jij bent thuis.
    Daniek is inmiddels met 4 van z'n college-genoten hier, 2 jongelui
    zetten we morgen in Amsterdam af. Zij zullen doorreizen naar resp. Parijs en Hong Kong. De andere 2 blijven bij ons tot na de feestdagen, dus inmiddels hebben we al erg veel meegekregen over het UWC-leven.
    Nou, alvast een hele goede reis; fijne dagen hier en wie weet tot ziens!
    Hartelijke groet,

(K)x

• 14 December 2008 - 14:50

Brigitte En Stephan :

Hoi AM,
    Wij hebben zojuist Bart van Schiphol gehaald; dat is zoveel beter dan hem wegbrengen!!!
    (Zoals beloofd getooid met cowboyhoed, dus goed herkenbaar). Wij zijn weer even compleet.
    Nog een paar daagjes en dan begint voor jou ook de lange reis huiswaarts.
    We zien je snel. Goeie reis!
    Liefs Brigitte en Stephan Lutters

• 14 December 2008 - 20:04

Iris:

Wow lees je hier onder al dat bijna iedereen al thuis is en op andere blogs dat ze aan het boarden zijn of aan het wachten op het vliegveld, moet jij nog een weekje in HK! Ik wil je heel veel plezier wensen deze laatste week in HK in 2008 maar ook veel sterkte met het afscheid nemen! (ik kan me nog heel goed herinneren hoe moeilijk ik het vond om mensen met wie ik 2 weken 24/7 was geweest dag te zeggen, en dat was pas twee weken jij al maanden) Jij ziet ze gelukkig wel weer over een maandje :D!
    En wij zien je gelukkig ook bijna weer :D!

Xx Liefs(K)!

• 14 December 2008 - 21:21

Hettie & Frank:

en dan sta je ook nog met 2 foto's op de principal's blog...

• 15 December 2008 - 11:23

Akkie Langerak:

Hoi Anne Margreet,
    wat een mooi verslag heb je weer geschreven, wat gebeurt er veel in H.K, .
    En wat heerlijk dat je weer eben een aarappeleter kan zijn deze maand.
    Wij wensen jouw en je familie hele fijne feestdagen en een gelukkig en gezond nieuwjaar,

groetjes Akkie, Hans, Isabelle en Naomi

• 15 December 2008 - 15:27

Roy:

Leuk weer over je te lezen, Anne.

Tot snel!

X